Emoție și Încredere în sine la copii

  1. Freedman afirma: “Inteligența emoțională este un mod de a recunoaște, înțelege și alege cum simțim, gândim și acționăm. Ea ne modelează interacțiunile cu alții și înțelegerea despre noi înșine. Ea definește cum și ce învățam; ne permite să ne setam prioritățile; ne determină majoritatea acțiunilor zilnice. Studiile arată că este responsabilă pentru 80% din succes.”

 

La vârsta la care copiii încep să învețe trebuie să se pregătească cu inima. Probabil te întrebi cum să facă asta și ce înseamnă, care e rolul emoțiilor. Pe scurt, sună cam așa:

Emoțiile au un rol fundamental în învățare.

Încrederea în sine și emoția sunt strâns legate.

Copiii care au mai multă încredere în ei învață cu bucurie.

Care e soluția pentru a construi copiii relații cu stimă de sine?

Să învețe cu ajutorul nostru al adulților să identifice emoțiile. Noi adulții să favorizăm cu ajutorul lor construirea unui mediu sănătos, sigur și să îi ajutăm să dezvolte încrederea în sine. Emoțiile pot fi pozitive, negative, toxice. Toate influențează comportamentul copiilor zi de zi. Dacă vorbim aici de copii și de procesul de învățare, emoțiile constructive sunt un motor excelent. Plăcerea de a descoperi, bucuria de a face, mândria de a reuși, încrederea în sine sunt emoții care aduc provocări excelente pentru copii. Aceste emoții constructive îi responsabilizează pe copii.

De unde vin emoțiile la copii?

Din teama de necunoscut, de frică, din dezamăgire, din nesiguranță, din furie, din frustrări, etc. Să nu uităm că “Emoțiile sunt precum valurile: nu le putem împiedica să sosească, dar putem alege deasupra cărora putem naviga.

Tehnici prin care putem calma un copil și gestiona emoțiile

În momentele de neliniște când copilul nu are stimă de sine și emoțiile îl copleșesc putem face acest exercițiu. Ne oprim din comunicat, punem mâinile pe umeri, pe brațe sau ne ținem de mână. În acest fel, copilul rămâne calm și fiind prezenți lângă el, se va liniști singur. Va învăța să își îmblânzească emoțiile. Pentru asta, în orice situație de conflict sau criză de furie, adultul trebuie să rămână calm. Odată ce ne linițtim împreună, invităm copilul să respire adânc, să expire, să conștienizeze respirația, fără să o forțeze. Doar să simtă că aerul intră prin nări, coboară pe trahee, apoi umflă burta. Dacă copilul e mic putem face un exercițiu de imaginație asemeni unui balon care zboară. Un balon care se umflă la inspirație și se desumflă la expirație. Astfel, copilul se va concentra câteva clipe pe respirație care va fi lentă și regulată.

Uite-așa putem face din emoții cei mai buni aliați în orice problemă.

Și acum o povestioară despre rolul emoțiilor și stima de sine la copii.

E cu folos, de dat mai departe.

“Niciodată nu s-au bucurat copiii de atâta grijă și nu au avut atâtea posibilități ca astăzi, în lumea noastră. Dar uităm un aspect foarte important. Nimic din ce e material nu va compensa timpul petrecut împreună. Nici jocurile, nici activitățile extrașcolare, nici banii, nici lucrurile sau jucăriile. Nimic din toate acestea nu îl va ajuta pe copil să devină un adult fericit și încrezător în forțele sale, dacă părinții nu îi vor cultiva stima de sine.”

Pe scurt, cheia la toate e stima de sine. Care sunt cele 12 chei care formează stima de sine la copii?

  • Timpul
  • Iubirea necondiționată
  • Fără etichete și comparații
  • Învățare și încurajare
  • Îngăduință
  • Admirație
  • Afecțiune
  • Unicitate
  • Recunoaștere
  • Puterea Exemplului
  • Principiul Realității
  • Creativitate
  • Încredere

Ce să nu uităm și să insuflăm copiilor?

Din ÎNCREDERE vine motivația. ÎNCERC, POT, AM PLĂCEREA DE A DESCOPERI.

Servește-te cu încredere și copilul va simți!