Anul 2023 ne-a satisfăcut pofta de creativitate și curiozitate, așa că am început anul 2024 cu un articol în dar pentru voi. Ne-am gândit că ar fi minunat să vadă toată lumea cum arată grădinița noastră, atât la interior, cât și la exterior. Nu întâmplător aparținem categoriei de oameni care păstrează întotdeauna calitatea centrată pe oameni, educație, profesionalism, dobândirea cunoașterii și formarea factorului uman.
Suntem gata să vă facem prezentările. Voi?
Începem cu o mică povestioară așa cum simțim noi. Ne gândim că o grădiniță nu este doar un spațiu sigur de joacă și învățare, e mai mult de atât, încă un motiv pentru care noi, echipa BeMindful Kids l-am proiectat astfel. Cu lentila noastră, cu multe provocări de creștere, cu spații luminoase, aerisite, cu multe picturi manuale de către o doamnă tare dragă nouă, artistă.
Cu multe tăceri, întrebări, meditații profunde, am încercat să creăm un mediu care să susțină dezvoltarea copiilor încă de la cele mai mici vârste, cât mai corect posibil, care să acopere nevoi. Și iată că începem festinul cu decoruri și amenajarea noastră, în câteva detalii. În mare parte, tot ce o să descoperiți aici la grădinița BeMindful Kids urmărește abordarea copilului în totalitatea sa, într-un mediu cât mai plăcut posibil. Cu metode pedagogice profund umane, cu oameni calificați, cu experiență, cu bunăstare emoțională și integrarea copiilor în societate atunci când o să devină pe deplin, adulți.
Explorăm. Dezvoltăm. Creăm rutine sănătoase. Ne formăm. Creștem împreună.
„Copiii învață ceea ce trăiesc. Apoi cresc pentru a trăi ceea ce au învățat.”
La gradinița noastră tratăm totul cu blândețe, ne ascultăm, ne ajutăm, nu ne exprimăm urât, suntem politicoși și nu uităm unii de alții să creștem împreună. Cum ar spune doamna doctor psiholog, Raluca Anton: “Dacă a le vorbi cu blândețe plantelor le ajută să crească, imaginează-ți ce efect ar avea dacă le-ai vorbi cu blândețe celor din jurul tău.”
Punem și noi în practică zi de zi, atât adulții, cât și copiii, ne străduim ca prin tot ceea ce facem să modelăm abilități, să dezvoltăm capacitatea de concentrare a atenției, gândirea rapidă, flexibilă, inhibarea gândurilor și a acțiunilor nepotrivite.
”Devii responsabil pentru ceea ce ai cultivat”.
Cu trimitere la “Micul prinţ” şi lecţiile sale pentru viaţă, ne gândim că pentru un copil lumea celor mari este uimitoare. Încă un motiv pentru care încercăm să transformăm totul în ceva grandios, creativ, folosindu-ne și de aceste picturi manuale pe perete. Îi ajută pe copii să privească dincolo de poveste, de imagini. Această pictură transmite și următorul mesaj: “Încrede-te în caractere neobişnuite – s-ar putea să ai ce învǎţa.”
Nici curtea noastră de la grădiniță nu este gândită pur și simplu. Este spațioasă, amenajată cu echipamente sigure, pentru ca fiecare copil să își desfășoare activitatea în siguranță.
“Cea mai mare greşeală a copilăriei este să nu te joci, a tinereţii să nu te îndrăgosteşti, a maturităţii să nu faci copii, iar a bătrâneţii să nu laşi copiii să se joace.”
“Sunt de invidiat pentru că am avut privilegiul să aduc pe lume un om. Suntem privilegiați să avem darul de a lucra cu pui de om și să îi putem dezvolta precum un copac. Îi ajutăm să crească înalți, frumoși, falnici și plini de culoare.”
Sunt multe imagini de prezentat, o să le vedeți mai jos pe toate. Am fotografiat detalii de la ambele sedii, pentru că am primit întrebări de la public și am dorit să vă invităm și în culise.
De asemenea, am optat pentru mobilier specific, zone de lectură pentru a cultiva dragostea pentru carte, cutii și recipiente diferite care să ajute la eficientizare și spații pentru depozitare.
Cum mintea umană este fascinantă și are resurse de neimaginat, am căutat să aducem în tot ceea ce facem și implementăm ca și pedagogie, amenajare spații interioare, exterioare, bucurie și siguranță. Toate detaliile din săli vin cu instrumente de reglare a emoțiilor, cu multe dovezi de iubire, pentru a îi ajuta să se calmeze și atunci când este mai dificil să domolim reactivitatea. Cu limite sănătoase și multă colaborare, creăm din fiecare moment de învățare o reală călătorie.
O să vedeți aici în imagini că mai sunt și fotografii cu decorul de Crăciun. Ne-a surprins pe toți așa plăcut și ne-am implicat direct alături de fiecare copil ca să puteți vedea aceste straie de sărbătoare. Alături de părinți, ca în fiecare an, în luna decembrie, am ținut și un târg caritabil care a susținut o cauză și întreaga sumă colectată a ajuns acolo. Am confecționat chiar noi alături de copii diverse podoabe și le-am pus la vânzare, pentru a susține împreună o cauză inimoasă.
Am amenajat fiecare încăpere a grădiniței cu zone de centre permanente. După cum ați putut vedea, am ales și copaci în toate picturile noastre, dar o să vedeți și arbori reali în grădină, de care avem chiar noi grijă, alături de copii. Plante și copaci plantate de noi pentru ca cei mici să observe fiecare detaliu de la primele stadii și pe tot parcursul anului, ca și anotimpuri. Peste tot se reflectă lumina, razele soarelui, învățăm împreună despre cicuitul apei. Privim mereu atent reacțiile copiilor la fiecare detaliu și îi lăsăm să descopere răspunsurile la întrebări.
Că tot am vorbit de emoții, avem pentru voi și un citat care ne-a inspirat:
„Jucați-vă mult de-a grădi și școala, cu plușuri. Jucați-vă de-a v-ați ascunselea și de-a prinselea, urmând regula că fetița sau băiețelul face regulile jocului. Puterea de decizie e la el. Dați voie râsului, dar și plânsului!”
Dacă ați ajuns până aici, ați observat cu atenție la imagini, ați citit, atunci știți că spijinim fiecare copil în toată unicitatea lui. Suntem conștienți de potențialul fiecăruia și nu uităm care are nevoie de adaptare împletită cu învățare. De asemenea, am gândit fiecare spațiu până la ultimul detaliu astfel încât mediul în care învață fiecare copil la grădiniță să aibă un impact semnificativ asupra vieții sale. Urmărim stimularea pozitivă, experiențele educaționale, interacțiunea socială, formarea conexiunilor neuronale. Să nu uităm că jocul și activitățile creative sunt esențiale pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor.
Știm că este greu, dar nu imposibil. Ghidăm asemeni unui dirijor și lăsăm copiii să aibă contact vizual după cum se poate vedea în săli. Organizăm și nopți la grădiniță, în pijamale, cu povești și multă socializare sănătoasă, ca pentru vârsta lor.
Cu abordarea Reggio Emilia, cu masă luminoasă, cu săli și spații sigure, care să încurajeze dezvoltarea abilităților socio-emoționale, conectarea cu natura, cu ceilalți și cu sinele, să dezvolte autonomia, să reflecte cultura copiilor și să îi împuternicească pe aceștia în a-și ghida propria învățare. Un spațiu plăcut estetic, în care fiecare obiect are un folos în învățare, un loc în care educatorul observă, încurajează și facilitează, luând decizii împreună cu copiii.
Noi suntem, ne bucurăm să fim împreună de atâția ani și sperăm să ne mai ghidăm mulți ani de acum înainte. Parcă tot nu ne vine a crede că am pășit în 2024. Și e deja 3 ianuarie. 😊
Să nu uitați, vă reamintim:
- Oamenii învaţă mai bine atunci când sunt interesaţi de ceea ce învaţă.
- Colaborarea este benefică pentru învăţare.
- Învăţarea în context cu sens este superioară celei în context abstract.
Vă mulțumim și vă îmbrățișăm tare.
Dacă v-a plăcut, un share ne ajută să ducem informația mai departe. 😊