Învățarea e mulțumire și măiestrie!

Este final de an și aici pe tărâmul BeMindful Kids, viața la grădiniță nu e una oarecare. E o continua aventură cu multă curiozitate și încredere. Se deschide zilnic o ușă cu povești și creativitatea se molipsește. Omuleții mici vin și pleacă cu daruri ale minții cât pentru o viață. Și ne-am gândit ca mulțumire, să creăm acest articol, atât pentru echipa noastră minune în semn de recunoștință, cât și pentru voi toți.

Să lăsăm tolba să scoată la suprafață câte un gând despre ce înseamnă fericirea la grădiniță, cum putem face un copil să fie curios și creativ, recomandări de cărți și ce ne transmite nouă povestea asta unică, de înălțat inimi.

La microfonul emoției, e deschis:

Raluca Vas, OM

Pentru mine, fericirea la grădiniță este atunci când îți începi ziua cu îmbrățișări din mânuțele mici pline de căldură și iubire. Fericirea este atunci când primești declarații de dragoste din partea unor suflețele inocente și curajoase. Fericirea înseamnă…. Copii.

Personal, consider că un copil devine curios cu ajutorul poveștilor. Fiecare jucărie are o poveste, fiecare activitate are un rol pe care i-l acordăm și când povestea devine complexă, cu atât curiozitatea este stârnită. Copiii chiar învață din exemple, iar dacă educatorul este creativ și curios, va inspira mai departe modelul său.

Am și o recomandare de carte, da.

“Micul Prinț să fie și citatul meu preferat care sper să vă inspire: “Limpede nu vezi decât cu inima, miezul lucrurilor poate fi văzut cu ochii.

Bianca Ghindaru, OM

 

Sunt educatoare. Nu există artă mai frumoasă decât arta educației. În meseria de educatoare ingredientul principal este dragostea. Cu cât oferim mai multă dragoste copiilor, cu atât primim mai multă. Pentru mine, fericirea la grădiniță este fiecare moment petrecut cu cei mici. Fiecare minut simțit alături de ei este prețios și demn de a fi așezat în albumul cu amintiri. De altfel, timpul pentru joacă este important.

Joaca stimulează copilul. Jocul este forma prin care copilul se manifestă foarte ușor și devine mai creativ, comunică mai ușor și dezvoltă abilitățile de comunicare. Jocurile copilăriei sunt distractive și încurajează vorbirea precum și discursul.

Un citat care mă inspiră pe mine zilnic ar fi: “Creativitatea este aerul fără de care nu pot trăi.” – Cecil B. DeMille

La întrebarea, Cum dezvoltăm creativitatea și curiozitatea copilului, așa răspunde așa, în câteva variante cu emoție.

  1. Dăm ocazia să își aleagă singur domeniul.
  2. Nu stabilim ținte prea înalte.
  3. Alegem activități potrivite.
  4. Oferim spațiu și timp pentru creație.

Să nu uităm că un mediu sigur și armonios încurajează copiii să exploreze, să aibe inițiative, să creeze liber.

Educatoarea trebuie să urmărească dezvoltarea copilului, să furnizeze materiale în toate centrele de activitate, să stabilească țeluri corespunzătoare pentru fiecare copil în parte și pentru toată grupa de copii în ansamblu, să planifice teme care să raspundă intereselor copiilor, să respecte personalitatea fiecăruia, să le mențină trează curiozitatea și să stimuleze învățarea prin cooperare.

Roxana Nistor, OM

Cred că pe cei mici îi fac fericiți câteva momente de atenție active, câteva momente în care să se simtă remarcați și înțeleși. Am și o recomandare de carte tare frumoasă intitulată “Creierul copilului tău, de Daniel J Siegel, Tina Payne Bryson.


Diana Albu, OM

Pentru mine, fericirea copiilor înseamnă sentimentul de a fi în siguranță, respectat, de a le oferi încredere, arătându-le că pot face lucrurile singuri, că sunt ascultați. Astfel, copiii se vor simți cu stimă de sine, devenind copii fericiți.

Mai mult, este foarte important să le hrănim curiozitatea, să le răspundem la necunoscute, să le permitem să fie liberi, să exploreze. Doar așa își vor putea descoperi pasiunile.

Că tot am povestit de copii și inspirație, las aici și un fragment dintr-o carte care trezește mintea, o îmbrățișează cu învățături.

“La sfârșit de tot, Peștelui Curcubeu nu-i mai rămase decât un solz sclipitor. Unul singur. Dar era fericit, mai fericit ca niciodată.Peștele Curcubeu, Marius Pfister.

Saviana Neagu, OM

Ca să creștem copii fericiți, trebuie să cultivăm obiceiuri de fericire. Printre obiceiurile care ne pot ajuta să creștem copii fericiți se numără construirea relațiilor pozitive, petrecerea timpului în natură și exercițiile fizice.

Este important să le oferim încredere, arătându-le că pot face lucrurile singuri, astfel se simt împliniți și vor obține satisfacția lucrului realizat de ei.

Un lucru important îl mai reprezintă și experiența de conectare cu cei din jurul lor. La gradinită pregătim activități plăcute pentru ei, ne punem în locul copiilor și vedem ce anume îi face să zâmbească, dar și care le sunt nevoile.

Joaca liberă îmbunătățește imaginația copiilor. Ei dezvoltă abilități noi și, odată cu stăpânirea lor, vine și încrederea în forțele proprii.

O carte tare dragă mie și apreciată de copii este “Am scos luna la plimbare”, de Carolyn Curtis, Alison Jay, editura Cartemma.

Oh, da. Multe am putea povesti, echipa e mare și romanul BeMindful Kids nu s-ar mai termina. Am lăsat așa puțin aici. Dar ne oprim și continuăm data viitoare.

Gașca iubitoare BeMindful Kids vă îmbrățișează de nu vă vedeți.

Rămâneți cu noi și un Share nu strică dacă v-a plăcut ce am împărtășit.