Focus pe soluții. Cititul și lumea magică a copilăriei!
„Cărțile bune te fac să-ți pui întrebări“ , afirma Scott Westerfeld.
Fiecare dintre noi are câte un obiectiv de setat. Mai mult, ne dorim ca ai noștri copii să citească, să iubească lectura și cunoașterea. Și ne întrebăm tot timpul care e soluția pentru ca cei mici să iubească cititul cât mai devreme. Aici intervin o serie de studii și soluții, de noi depinde ce alegem să punem în practică. Dacă suntem iubitori de carte și copilul vede la noi în casă că cititul este o practică bună, atunci e imposibil să nu fie curios. Și cum devine el curios, dacă nu prin puterea exemplului?
Puterea exemplului chiar funcționează și fără vorbe.
O casă plină cu cărți e cel mai bun loc pentru a trăi.“ (Seth Godin)
Ce beneficii extraordinare oferă cititul, copiilor?
În primul rând, cărțile sunt o modalitate excelentă de a comunica, de a povesti, de a inventa și de a ne conecta cu dragii noștri copii. Cititul la copii este beneficiu pentru minte și suflet. Mai mult, cititul va însoți copiii toată viața.
Cititul îi face bine copilului. Iată câteva dintre beneficiile expunerii copilului la citit cărți, nu pe dispozitive.
- Cititul îmbogățește vocabularul și capacitatea de exprimare
- Introduce concepte precum cifre, litere, culori și forme într-un mod atractiv
- Dezvoltă abilități de ascultare, memorie și vocabular
- Susține dezvoltarea cognitivă și a limbajului
- Stimulează creativitatea și deschide noi lumi
- Dezvoltă interesele și ideile, încurajează sănătatea emoțională
- O dată ce încep să citească, copiii își pun întrebări despre personaje, întamplări, locuri, peisaje, lumi noi. Doresc să cunoască tot mai multe informații și setea de lectură devine tot mai mare. Îi cuprinde iubirea de carte și e tare frumos acest sentiment. Să vezi un copil cu ochii mari și fața curioasă de ce va urma să se întâmple e tare plăcut.
- Cititul îl ajută pe copil să aibă rezultate mai bune la școală și să să comunice mai eficient în viața de zi cu zi. Conversațiile cu el devin tot mai interesante și cu umor, o dată ce mintea e deschisă spre citit.
- Cititul îi lărgeste copilului orizonturile cunoașterii și a empatiei față de tot ce este în jur.
- Când citesc, copiii învață despre emoții și sentimente.
- Creează conexiuni părinte-copil.
“Când îi citim copilului, ne cuibărim unul lângă celălalt, se creează un moment de intimitate. Toată lumea dispare și rămânem doar noi, într-o lume de poveste.”
Dar chiar așa, citim orice cu cei mici?
*Este important ca fiecare carte pe care o citim să fie potrivită vârstei copilului.
*Pentru copiii micuți, folosim cărți la citit, cu imagini simple, viu colorate, cu fraze simple, luminoase.
*Pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani sunt recomandate cărțile cu povești scurte, în special cele care ilustrează relațiile cauză-efect.
*Pentru cei măricei vor urma cărți cu ilustrații și apoi cărți preferate de ei.
“Un studiu făcut de Emory University (SUA) a demonstrat că persoanele care citesc sunt mai empatice (mai capabile să înțeleagă și să simtă sentimentele celorlalți) decât persoanele care nu citesc. De aici rezultă și o abilitate socială mai mare la cei care citesc, deci și relații de calitate mai bună.”
Nu uita! Citește-i copilului de mic. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine.
Creează un colțișor atractiv în culori vesele, cald și transformă cititul într-un ritual. Foarte important este să îi citești copilului cu voce tare atunci când este mic. Poți citi precum un actor, poți face jocuri de rol. Important este să îi stimulezi mintea și să îi dezvolți noi abilități de gândire. O dată ce copilul va înțelege că cititul este un bun start în viață, va iubi lectura.
„Probabil că nu există zile mai fericite din copilărie, ca acelea petrecute citind o carte extraordinară.“ (Marcel Proust)
Așadar, cititul începe de la tine și cu tine, dragă părinte. Nu-i ușor, dar lucruri minunate se întâmplă când iubești să citești! Copiii chiar vor citi dacă vor fi încurajați să facă asta și vor avea libertatea să se exprime liber.
Share dacă ți-a plăcut și stai aproape că mai urmează recomandări numai bune de pus în practică. Poate ne spui și care este cartea voastră preferată și de ce.