Toată viața ne satisfacem pofta de învățare. Experimentăm această călătorie și ne dorim să punem copiii în centrul ei. Să crească, dar nu mai înalți, ci mai sănătoși, dezvoltați pe toate planurile, mai încrezători. Pentru că am adus vorba de cunoaștere, da, facem tot posibilul în fiecare moment să transformăm actul învățării în plăcere. Și cum se întâmplă acest lucru? Prin lumea magică a jocului care prezintă posibilități nebănuite.

     Din cadrul festinului de învățare, tot este luna octombrie, ne-am gândit să povestim puțin aici despre cum să le facem cunoscut copiilor, noțiunea de “Energie”. Evident, într-o manieră cât mai atractivă, pentru a le fi de folos și a îi ajuta să rețină cu ușurință informații de bază.

    Să nu uităm că energia este vitală. Întâlnirea copiilor cu energia, la capitolul cunoștințe reale, se va face cât mai devreme, de la vârste fragede, pentru a putea evita pe viitor accidente neplăcute. Dar aici vorbim și de un mediu sănătos pe care îl populăm toți, de la mic la mare.

     Energia, o lume plină de mister care abia așteaptă să fie dezlegată. Ca și idee, o să dezbatem pe scurt următoarele aspecte:

 • De unde vine energia?
 • Cine o produce?
 • Ce știm despre gaz?

…….

Să pornim cu prietena noastră, ENERGIA 😊

Se pare că energia este o forță vie, adică ceva în mișcare, pe înțelesul copiilor. De exemplu, când aprindem lumina sau când mergem.

 

Care sunt sursele de Energie?

 • Sunt regenerabile, adică nu se termină niciodată și sunt produse de natură, cum ar fi soarele, apa, vântul, etc.
 • Sunt non-regenerabile, adică se termină. De exemplu, motorina, benzina. Și mașina nu mai poate pleca sau orice alt mijloc de transport.

 

Dar tipurile de Energie? Se pare că sunt mai multe…

Le prezentăm pe scurt…

 1. Energia Electrică

Ne întâlnim cu ea în fiecare zi. Ea permite funcționarea televizorului, fierului de călcat, electrocasnicelor, dar și mersul trenurilor, a altor mijloace de transport.

 1. Energia Termică

Căldura din casă dată de calorifer când ne încălzim în sezonul rece, nu mai e mult. Tot de energia vorbim și atunci când pregătim cuburi de gheață la frigider.

 1. Hidroenergia

Aici amintim de puterea apei și de hidrocentrale. Le putem povesti copiilor despre Fluviul Dunărea, despre Porțile de Fier I și II.

 

 1. Energia Solară

Aici e despre soarele care ne încălzește în fiecare dimineață. Ar fi interesant să le povestim copiilor despre țări precum Grecia, Turcia, unde oamenii produc energie solară și vedem tot mai multe panouri solare. În prezent se practică și la noi în România.

 1. Energia Eoliană

Vântul, ne place sau nu, este și el preezent, mai ales acum toamna. Vântul produce electricitate. Dacă mergeți în Dobrogea o să le puteți arăta copiilor eolienele și povestiți despre energie.

Acum , să învățăm puțin despre Mediu. Dacă stăm bine și ne gândim, este cel mai important să le povestim copiilor despre mediu. Este spațiul în care trăim, respirăm și e mare nevoie să îl îngrijim corespunzător. Ce am putea face pentru a proteja mediul? Am putea să nu mai tăiem copacii, să nu mai aruncăm gunoaie, să folosim mașina doar când este neapărat nevoie și curentul la fel, să nu aprindem lumina dacă nu stăm în camera respectivă.

Și-acum niște curiozități:

Știați că:

 • Într-o zi, un om absoarbe între 500-600 de litri de oxigen și degajă 400 de litri de dioxid de carbon?
 • Fiecare tonă de hârtie reciclată salvează aproape 17 copaci de la tăiere?

Cum să protejăm noi adulții împreună cu ai noștri copii, mediul?

 • Să plantăm un copac.
 • Să nu aruncăm gunoaie pe jos.
 • Să folosim mijloacele de transport în comun, nu mașina, dacă nu este nevoie urgentă, astfel deservește la mai multe persoane.
 • Să folosim pungi de cârpă la cumpărături, nu plastic sau hârtie.

 

 

Cum să economisim energie?

 • Să oprim calculatorul și televizorul când nu le folosim, produc prea multă energie.
 • Să nu uităm lumina aprinsă.
 • Să folosim apă atât cât este nevoie, să nu o irosim.
 • Să cumpărăm becuri economice.

 

Gazul, să trecem și la el.

Fiind inflamabil, este bine să îi învățăm pe copii cum pot preveni accidente.

Neapărat să le punem în Vedere aceste aspect importante. Dacă este o scurgere de gaze, dacă simt miros de gaz, să nu aprindă lumina, aragazul, nicio sursă de foc, dar să nu folosească nici telefonul, lanterne, întrerupătoare, etc. Să deschidă geamul să aerisească locuința și să nu folosească priza, dar nici soneria.

 

Că tot am amintit puțin și de gaz, voi știați că s-a format cu milioane de ani în urmă, pe fundul mărilor și al oceanelor, atunci când pământul era acoperit doar de apă?

 

Mai povestim aici pe blog. Continuați să vă informați și să povestiți copiilor curiozități. O să le placă. Lăsăm ca recomandare și o cărticică despre electricitate.

Să citiți neapărat împreună cu, dragii de copii, “Energia și electricitatea”, Galaxia Copiilor.

Mulțumim și un share ajută!