Acum copil. Curând, viitor adult responsabil.
Nimeni nu poate găsi toate răspunsurile la o problemă. Poate nici nu este cazul. Până la urmă, totul este complex. La fel și educația celor mici. Când vorbim de etapa preșcolară, cu vârste cuprinse între 2-5 ani, atunci specialiștii ne atrag atenția să avem în vedere:
- Primii ani de viață se petrec schimbări spectaculoase în capacitățile cognitive ale copilului. El ajunge să cunoască și să înțeleagă mai bine lumea, are nevoie de noi, părinți și educatori ca să poată dezvolta capacitățile cognitive. Aici facem referire la abilități de gândire, observare, imaginație. Copiii dezvoltă limbajul, dobândesc cunoștințe noi.
“Psihologul francez Jean Piaget, a propus dezvoltarea abilităților cognitive în timpul copilăriei are loc în 4 etape distincte. Fiecare etapă se bazează pe cea anterioară. Teoria lui Piaget a fost revoluționară la acea vreme, deoarece se credea anterior că copiii nu și-au dezvoltat abilitățile cognitive până când au început să dobândească limbajul. Piaget a contestat acest lucru, deoarece a descoperit că copiii explorează lumea din jurul lor înainte de a dobândi limbajul folosindu-și diferitele simțuri. Acesta este cunoscut sub numele de stadiul senzoriomotor, care este una dintre cele patru etape care clasifică etapele de învățare ale unui copil. Celelalte trei etape sunt cunoscute sub numele de etapa preoperațională, etapa operațională concretă și etapa operațională formală. În fiecare etapă, copiii dobândesc noi abilități cognitive, în timp ce dezvoltă abilități pe care le-au dobândit în etapele anterioare.”
- Copiii încep să își dezvolte autocontrolul. Au nevoie de noi ca să își formeze abilitatea de a își gestiona abilitățile și comportamentele. Astfel, copiii învață să dezvolte relații de prietenie, să nu devină agresivi, urmează comportamentele părinților și ale noastre, ale adulților. Le crește nivelul atenției, empatia, tot ce văd devine oglindă pentru ei.
- Dezvoltarea cognitivă face mari progese, iar cei mici devin curioși, dornici să exploreze și că cunoască lumea înconjurătoare. De altfel, este extrem de important să lăsăm copilul să fie curios și să se mire. Și dacă te întrebai de ce este curios copilul, răspunsul e că este în curs de formare, educare, asimilare. Când comportamentele exploratorii şi curiozitatea le sunt validate, copiii încep să descopere ce înseamnă autodepăşirea şi învăţarea autodirijată.
- Se dezvoltă atașamentul și este central atunci când facem referire la o dezvoltare sănătoasă. Atașamente față de oameni, lucruri, obiecte, etc.
- Apar și evoluează mecanismele de apărare.
“In psihanaliză, mecanisme de aparare sunt denumite acele strategii psihologice prin care inconștientul încearcă să ne protejeze de conștientizarea unor idei sau de situațiile pe care nu le putem suporta. Ele manipulează, neagă sau distorsionează realitatea, prin diferite procese, pentru a evita căderea într-o stare de anxietate sau pentru a ne proteja sănătatea mintală.”
Bine, bine, dar ce mai facem noi aici la grădinița BeMindful Kids?
Avem grijă să ne concentrăm pe scopul educației. Pe dezvoltarea ființei umane complete, care iubește mediul înconjurător și care este adaptată la viață, loc, cultură, mediul de lucru.
Cum? Prin multe activități interactive bazate pe metode experiențiale, joacă, explorare, stimularea imaginației.
Gata pe astăzi.
Mulțumim că ne urmărești și te invităm să dai un share dacă ți-a fost util. Pe data viitoare!